https://www.barnomsorgsguiden.se/ Tue, 20 Aug 2024 11:25:52 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.7 https://www.barnomsorgsguiden.se/wp-content/uploads/sites/115/2019/02/cropped-logga-barnomsorgsguiden-32x32.png https://www.barnomsorgsguiden.se/ 32 32 Att tänka på när du väljer förskola https://www.barnomsorgsguiden.se/att-tanka-pa-nar-du-valjer-forskola/ Wed, 20 Dec 2023 16:18:34 +0000 https://www.barnomsorgsguiden.se/?p=175 Att välja rätt förskola för ditt barn är en viktig uppgift och ett beslut som kan påverka barnets utveckling och

Inlägget Att tänka på när du väljer förskola dök först upp på .

]]>
Att välja rätt förskola för ditt barn är en viktig uppgift och ett beslut som kan påverka barnets utveckling och välbefinnande. Här är några faktorer att tänka på när du tittar på olika förskolor.

Var förskolan ligger

En viktig faktor att ha i åtanke är förstås var förskolan ligger i förhållande till ditt hem och  arbetsplats. Att välja en förskola som ligger i närheten kan göra morgonrutinen smidigare.

Vad förskolan har för pedagogiskt tillvägagångssätt

Varje förskola har sitt eget pedagogiska tillvägagångssätt. Ta reda på mer om deras undervisningsmetoder och filosofi för att säkerställa att de matchar dina egna värderingar och förväntningar. Vissa förskolor kan ha en strukturerad läroplan medan andra fokuserar mer på lek och kreativitet.

Personalens kvalifikationer och engagemang

Förskolans personal spelar en avgörande roll i ditt barns dagliga liv. Se till att personalen är kvalificerad och har erfarenhet av att arbeta med små barn. Det är också viktigt att de är engagerade och har en positiv inställning, eftersom detta kan påverka barnens trivsel och trygghet.

Förskolans säkerhet och renlighet

En säker och ren miljö är avgörande för barns hälsa och välbefinnande. Inspektera förskolans anläggning för att säkerställa att den uppfyller säkerhetsnormer och är fri från faror. Dessutom är renlighet viktigt för att förebygga sjukdomar och hålla en hälsosam miljö.

Kommunikation och samarbete med föräldrar

En effektiv kommunikation mellan förskolan och föräldrarna är nödvändig för att skapa en gynnsam miljö för barnens utveckling. Fråga hur förskolan håller föräldrarna informerade om barnens framsteg och dagliga aktiviteter. En öppen och samarbetsvillig relation kan göra förskoleupplevelsen positiv för alla parter.

Flexibilitet och extraaktiviteter

Ta reda på hur flexibel förskolan är när det kommer till schema och extraaktiviteter. Om förskolan erbjuder en variation av aktiviteter som konst, musik eller idrott, kan det ge ditt barn en bredare och mer stimulerande upplevelse.

Sammanfattning

Att välja rätt förskola är en investering i ditt barns framtid och välbefinnande. Genom att noga överväga dessa faktorer och prata  med förskolans personal kan du göra ett informerat beslut och ge ditt barn en trygg och gynnsam förskolevistelse.

Inlägget Att tänka på när du väljer förskola dök först upp på .

]]>
Tre tips för dig som vill vikariera inom barnomsorg https://www.barnomsorgsguiden.se/tips-vikariera-barnomsorg/ Wed, 14 Aug 2019 07:46:14 +0000 http://www.barnomsorgsguiden.se/?p=162 Det är inte på något sätt ont om vikariat inom barnomsorgen, och för många är det ett första steg ut

Inlägget Tre tips för dig som vill vikariera inom barnomsorg dök först upp på .

]]>
Det är inte på något sätt ont om vikariat inom barnomsorgen, och för många är det ett första steg ut i arbetslivet. Det kan vara ett fantastiskt sådant, om man lyckas få ett schysst avtal.

Dessvärre kan det som vikarie vara svårt att få tillgång till förmåner man har rätt till. Här är några saker du bör tänka på innan du ger dig in som vikarie på förskolan.

Var noga med att få skriftliga avtal

I teorin ska ett muntligt avtal gälla lika mycket som ett skriftligt. Dessvärre är det betydligt svårare att bevisa om det skulle uppstå konflikter.

Se därför alltid till att få alla överenskommelser med arbetsgivaren i skrift, så att båda parter är på det klara med vad som gäller.

Försök alltid att få så många detaljer bestämda som möjligt. Att till exempel få ett löfte om antal arbetstimmar per månad kan göra stor skillnad för din stressnivå.

Kolla kollektivavtalet

Man kan inte utgå ifrån att en visstidsanställd omfattas av en arbetsplats kollektivavtal. Det finns dock en möjlighet att så är fallet.

Var noga med att läsa avtalet och var inte rädd för att fråga. Vill du inte ställa frågor direkt till din arbetsgivare kan du vända dig till ett fackförbund. Du kan läsa mer om vilka fackförbund som finns för förskollärare på Fackförbund.com. Blir du medlem i ett fackförbund kan du få hjälp och stöd med frågor rörande allt som har med din arbetsplats att göra, däribland frågor kring just kollektivavtal.

Det är framför allt viktigt att ta upp förmåner som ersättning för obekväm arbetstid eller sjukersättning.

Undvik timanställning

Timanställning är egentligen inte en form av anställning, utan betyder egentligen att arbetaren får betalt per timme. Den typen av avtal är bäst att undvika på alla sätt, även om det kan låta bra på papper.

Den som är timvikarie kan behöva vara redo att rycka in när som helst under ordinarie arbetstider. Samtidigt garanteras ingen faktiskt arbetstid.

Det är smidigt för arbetsgivaren, men det värsta scenariot för den som arbetar. Sträva hellre efter ett vikariat eller en annan typ av visstidsanställning.

Inlägget Tre tips för dig som vill vikariera inom barnomsorg dök först upp på .

]]>
Vilken a-kassa ska man välja som förskollärare? https://www.barnomsorgsguiden.se/vilken-a-kassa-ska-man-v%c3%a4lja-som-f%c3%b6rskoll%c3%a4rare/ Mon, 29 Jul 2019 09:38:02 +0000 http://www.barnomsorgsguiden.se/?p=158 Skulle du en dag drabbas av oförberedd arbetslöshet har du mycket att vinna på med ett medlemskap i en a-kassa.

Inlägget Vilken a-kassa ska man välja som förskollärare? dök först upp på .

]]>
Skulle du en dag drabbas av oförberedd arbetslöshet har du mycket att vinna på med ett medlemskap i en a-kassa. Men det är inte helt lätt att veta vilken a-kassa du ska bli medlem i. Nedan tipsar vi om hur du som förskollärare hittar en a-kassa som passar dig.

Underlätta sökandet genom att jämföra a-kassor

När du börjar söka efter a-kassor som passar dig och din situation kommer du snabbt märka att det finns en hel djungel av olika a-kassor att välja mellan. För att underlätta sökandet rekommenderar vi dig att jämföra olika a-kassor innan du gör ditt slutgiltiga val.

På A-kassa.se kan du jämföra a-kassor utifrån ditt yrkesområde och samtidigt ta del av annan viktig information som omdömen och förmåner.

Vad vill du ha ut av din a-kassa?

Innan du börjar jämföra bland a-kassorna är det bra om du klargör för dig själv vad du vill ha ut av din a-kassa.

Här är några frågor som du kan ställa dig dig själv när du funderar över vilken a-kassa du vill gå med i:

  • Hur mycket vill du betala i medlemsavgift?
  • Vilka förmåner vill du kunna ta del av?
  • Vill du vara medlem i en privat eller facklig a-kassa?
  • Behöver du teckna en inkomstförsäkring?

Så fungerar a-kassan

A-kassa står för arbetslöshetskassa och är en ersättning som du kan få om du plötsligt blir arbetslös. Ersättningen kan bara betalas ut om du är medlem i en a-kassa och uppfyller de satta kraven.

För att få ersättning från a-kassan behöver du uppfylla grundvillkoren:

  • Du måste ha varit medlem i en a-kassa under minst tolv månader.
  • Du måste vara registrerad som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen.
  • Du måste vara arbetsvillig.

Du måste även uppfylla något av följande arbetsvillkor:

  • Du måste ha arbetat i minst sex månader under den senaste tolvmånadersperioden, varav minst 80 timmar per månad.
  • Du måste ha arbetat minst 480 timmar under sex sammanhängande kalendermånader. En av de registrerade månaderna ska ha innehållit minst 50 timmars jobb.

Inlägget Vilken a-kassa ska man välja som förskollärare? dök först upp på .

]]>
Tre tips när du planerar din föräldraledighet https://www.barnomsorgsguiden.se/tre-tips-n%c3%a4r-du-planerar-din-f%c3%b6r%c3%a4ldraledighet/ Thu, 11 Apr 2019 14:40:59 +0000 http://www.barnomsorgsguiden.se/?p=151 När du väntar barn finns det mycket hålla reda på. En av sakerna att ha koll på är hur du

Inlägget Tre tips när du planerar din föräldraledighet dök först upp på .

]]>
När du väntar barn finns det mycket hålla reda på. En av sakerna att ha koll på är hur du ska planera din föräldraledighet. Här listar vi de viktigaste punkterna när det kommer till planering av föräldraledigheten.

1. Planera i tid

För att minska på stressen inför att ditt barn ska komma till världen är det bra att planera föräldraledigheten i god tid innan. Hur föräldraledigheten tas ut varieras mycket från förälder till förälder och det finns många sätt att forma din föräldraledighet på.

Viktigt är att du håller koll på när du senast behöver anmäla föräldraledigheten till Försäkringskassan. Det brukar rekommenderas att du anmäler din föräldraledighet två månader innan beräknad födelsedag då Försäkringskassan har en handläggningsperiod på 30 dagar.

2. Ta hjälp av Försäkringskassan

Innan du anmäler din föräldraledighet är det bra att ta del av verktygen och tjänsterna och Försäkringskassan erbjuder.

Här får du ta del av:

  • Vänta barn-guiden: Här får du möjlighet att göra en personlig ”att göra”-lista inför din föräldraledighet. Du får också ta del av värdefull information till för både den gravida och partnern.
  • En checklista för dig som blivande förälder: En enklare lista där du kan checka av viktig information inför föräldraledigheten.
  • Föräldrakollen: Hos föräldrakollen kan du se hur mycket pengar du kan få varje månad samt hur länge du kan vara föräldraledig.
  • Mina Sidor: Genom att logga in på Mina Sidor kan du göra en mer detaljerad planering av din föräldraledighet.
  • SGI-guiden: Här kan du ta reda på hur tidigare inkomster påverkar din föräldrapenning och hur du på bästa sätt skyddar den under din föräldraledighet. SGI står för sjukpenninggrundande inkomst.
  • Beräknande av bostadsbidrag: Har du och din familj låga inkomster kan du ha rätt till bostadsbidrag. 

3. Ta ut dina föräldradagar rätt

Viktigt att komma ihåg för att du ska få ut så mycket som möjligt av din föräldraledighet är att ta ut föräldradagarna på rätt sätt.

Innan barnet har fyllt ett år finns det inga gränser för hur många föräldradagar du får ta ut men vill du vara föräldraledig även efter barnet har fyllt ett år behöver du vara ledig minst fem dagar per vecka. Annars förlorar du din SGI.

Beloppet för din SGI bestämmer hur mycket pengar du kan få vid sjukdom och kan förlorade om du inte håller koll på hur du planerar din föräldraledighet rätt.

Inlägget Tre tips när du planerar din föräldraledighet dök först upp på .

]]>
För- och nackdelar med att barn använder mobiltelefon och surfplatta https://www.barnomsorgsguiden.se/f%c3%b6rdelar-nackdelar-barns-surfvanor/ Fri, 22 Mar 2019 09:29:57 +0000 http://www.barnomsorgsguiden.se/?p=143 Barn använder i allt högre utsträckning mobiler och surfplattor. Många ställer sig kritiska, medan andra menar att det är en

Inlägget För- och nackdelar med att barn använder mobiltelefon och surfplatta dök först upp på .

]]>
Barn använder i allt högre utsträckning mobiler och surfplattor. Många ställer sig kritiska, medan andra menar att det är en naturlig del av samhällets utveckling.

Det finns många fördelar med det, men också många nackdelar, här är några av de mest tänkvärda.

+ Ett bra sätt att lära

Bara genom att vara uppkopplade lär sig barnet otaliga saker. Exempelvis engelska är svårt att undvika på nätet, och ju mer tid de vistas där desto bättre blir deras förståelse.

Även barnets kunskaper i svenska kan dra fördel av tid framför skärmen. Genom att läsa istället för att höra informationen övar de upp sin läsförståelse. Dessutom rättar stavningsprogram de saker de skriver, vilket leder till att de lär sig vilka ord de tenderar att stava fel.

+ Uppmuntrar skapande

Det finns många olika applikationer som hjälper barnet att skapa saker. Det oavsett om barnet föredrar att sjunga, dansa eller måla.

Exempelvis går det att ladda ner appar som låter barnet att skapa musik. Det barn som föredrar det kan ha en app att rita i, och en annan kan klippa filmer.

Appar kan på så sätt uppmuntra mindre barn till skapande på nya sätt, som de kanske tidigare inte hade tillgång till. Dessutom blir det mindre för föräldrar att städa upp efteråt.

+ Väcker intresse

Genom att ha all världens information vid fingertopparna uppmuntras barnet att ta reda på saker de undra över eller inte förstår. Det kan vara ett fantastiskt verktyg för att låta barnet upptäcka och utforska sina intressen på egen hand.

All kunskap är bra kunskap, så oavsett vad de läser kommer det aldrig att skada.

– Svårt att ha kontroll

En klar nackdel är att det blir svårare för föräldrar att hålla koll på vad barnet gör. När det kollar på tv är det lätt som förälder att styra vad som ses, men en liten skärm är det svårt att ha koll.

Många oroar sig även på att den bristande kontrollen leder till att barnet kommer in på olämpliga saker eller köper dyra appar.

En enkel lösning på det är att hitta ett bra kontantkort för barn. Med ett kontantkort är det mycket lättare att begränsa och styra användningen, och det kan dessutom hindra barn från att köpa saker på nätet.

– Stjäl tid från annat

En klar nackdel med det utrymme som diverse skärmar tar upp i våra liv är vad de ersätter. Det som tidigare var livliga konversationer vid matbordet har nu blivit att samtliga parter tittar ner i sina mobiler.

Bristen på kontakt med ens barn blir snabbt ett problem för båda parter. Konversationer och umgängen som känns triviala i stunden kan göra en stor skillnad för båda. Frågor som ”hur var det idag” kan vara skillnaden mellan att barnet berättar något jobbigt eller är tyst om det.

– Kan leda till sömnproblem

Olyckligtvis är det idag rekordmånga unga som har sömnproblem. Det beror till stor del på hur mycket mobiler och surfplattor används.

Det är lätt att tro att hjärnan vilar när den tittar på filmer på nätet, medan den snarare går på högvarv. Det kan därför vara smart att lägga bort alla skärmar någon timme innan läggdags, för allas trevnads skull.

Inlägget För- och nackdelar med att barn använder mobiltelefon och surfplatta dök först upp på .

]]>
Tre bra tips på pyssel till barn som går i förskolan https://www.barnomsorgsguiden.se/tips-pyssel-f%c3%b6rskolan/ Fri, 22 Feb 2019 13:09:45 +0000 http://www.barnomsorgsguiden.se/?p=139 Under slaskmånaderna är det svårt att leka ute, och idéerna kring vad som går att göra inne börjar tryta. Vi

Inlägget Tre bra tips på pyssel till barn som går i förskolan dök först upp på .

]]>
Under slaskmånaderna är det svårt att leka ute, och idéerna kring vad som går att göra inne börjar tryta. Vi har därför samlat några av våra favoritpyssel på ett ställe.

Här är några tips på pyssel som funkar för barn i förskoleåldern.

Klipp snöflingor på nya sätt

Det urgamla pysslet blir inte mindre roligt bara för att tiden går.

Den som har tröttnat på det vanliga tillvägagångssättet kan blanda in stämplar eller stenciler för att kunna få fram nya former. Hur ser exempelvis en fladdermus ut som snöflingans kant?

Ett annat roligt sätt är att göra snöflingor i olika färger. En snöflinga behöver inte vara vit, och det är fantasin som sätter gränserna.

Makaroner går att använda till mycket

Makaroner är roliga former att jobba med på diverse olika sätt. De går att göra halsband av, eller att dekorera med.

Väljer man att måla dem är det svårt att känna igen dem som något ätbart. Dekoreras de även med glitter eller band blir de otroligt eleganta. Kanske är det ett pyssel perfekt att göra till jul, så att farmor kan få en fin julklapp.

Fördelen är dessutom att eftersom pastan är torkad ändras den inte med tiden. Det enda viktiga är att undvika att tappa skapelserna – makaroner håller inte allt för bra mot gravitationen.

Silkespapper blir solfångare

Ett superbra pyssel till påsk är att jobba med färgglada silkespapper, då de går att använda till väldigt mycket.

Ett roligt pyssel att göra under våren är att dekorera påskägg med silkespappret. Det går att göra på flera sätt, men en av våra favoriter är att klippa ut en äggmall av lite tjockare kartong och limma på tussar.

En annan variant är att klippa upp en äggformad plastbit ur någon typ av förpackning. Därefter går det att göra kollage av silkespapper i fina mönster. När de senare hängs upp i fönstret lyser solen igenom och får jättevackra färger.

Inlägget Tre bra tips på pyssel till barn som går i förskolan dök först upp på .

]]>
Så fungerar maxtaxan inom barnomsorg https://www.barnomsorgsguiden.se/maxtaxa-barnomsorg/ Fri, 22 Feb 2019 13:07:13 +0000 http://www.barnomsorgsguiden.se/?p=136 Avgiften som föräldrar betalar för barnomsorg baseras på hushållets inkomster. Det sker i procent samt i förhållande till hur många

Inlägget Så fungerar maxtaxan inom barnomsorg dök först upp på .

]]>
Avgiften som föräldrar betalar för barnomsorg baseras på hushållets inkomster. Det sker i procent samt i förhållande till hur många barn som finns i hushållet, samt om de går heltid eller deltid på förskolan.

För det äldsta barnet i en familj kostar barnomsorgen 3 procent av hushållets bruttoinkomst. För barn nummer två kostar det 2 procent, och för barn nummer tre kostar det 1 procent.

Från och med ett hushålls fjärde barn betalas ingen avgift för förskola eller pedagogisk omsorg.

Maxtaxan är den dyraste avgiften

Procentsatsen används till en viss gräns. Det finns även en maxtaxa som tillämpas om hushållet tjänar mer än en viss summa, som från och med 2019 är 47 490 kronor per månad.

När en familjs inkomster överstiger den summan stannar avgiften för barnomsorgen av, vilket innebär att ingen familj får betala mer än 1 425 kronor i månaden för sitt första barn.

Det finns även regler för en undre gräns. En familj som tjänar 25 000 i månaden eller mindre får inte betala mer än 750 kronor för sitt första barn.

Heltids- och deltidsavgift

Upplägget för avgifterna blir lätt en aning förvirrande. Det finns tre olika former av avgift, med heltidsavgift, deltidsavgift och avgiftsfri.

När ett barn mellan ett och två år vistas i barnomsorgen i mer än 30 timmar per vecka ska föräldrarna betala heltidsavgift. Då gäller de tidigare nämnda reglerna.

När ett barn mellan ett och två år vistas mindre än 30 timmar i barnomsorgen räknas det som deltid. Det gör det även i och med att ett barn fyller tre år, oavsett hur mycket de är där.

Deltidsavgiften räknas på två respektive en procent av bruttoinkomsten, baserat på om det är det äldsta barnet eller inte.

När ett barn är mellan tre och fem år har barnet rätt till 15 timmar så kallad ”allmän förskola”. Det innebär kostnadsfri barnomsorg. Skulle barnet vistas där mer än 15 timmar betalas istället deltidsavgift.

Inlägget Så fungerar maxtaxan inom barnomsorg dök först upp på .

]]>
Här är sex viktiga lagar och regler om barnomsorg https://www.barnomsorgsguiden.se/h%c3%a4r-%c3%a4r-sex-viktiga-lagar-och-regler-om-barnomsorg/ Fri, 22 Feb 2019 13:02:28 +0000 http://www.barnomsorgsguiden.se/?p=132 När man har barn i förskola eller annan form av barnomsorg finns det lagar och regler som är bra att

Inlägget Här är sex viktiga lagar och regler om barnomsorg dök först upp på .

]]>
När man har barn i förskola eller annan form av barnomsorg finns det lagar och regler som är bra att hålla lite extra koll på. Nedan listar vi de viktigaste.

1. Ett barns rätt till omsorg

För barn bosatta i Sverige och som ännu inte börjat i sexårsverksamhet eller grundskola ska kommunen erbjuda plats på förskola. Barn kan erbjudas förskoleplats från att hen fyller ett år och tiden barnet får spendera på förskolan beror på föräldrarnas sysselsättning.

Från höstterminen samma år som barnet fyller tre år ska kommunen erbjuda ett minimum på 525 förskoletimmar per år.

Vid behov av extra utvecklingsstöd vid psykiska, fysiska eller andra svårigheter ska barnet få tillgång till det genom förskolan.

2. När föräldrarna är föräldralediga eller arbetslösa

Även barn som har föräldrar som är antingen föräldralediga eller arbetslösa ska erbjudas förskola från kommunen. Då ska barnet få gå på förskolan minst tre timmar om dagen.

3. Tacka nej till förskoleplats

Du har alltid rätt att tacka nej till ett erbjudande om förskoleplats. Om du får ha kvar din plats i kön eller hamnar sist beror på vilken kommun det gäller.

4. Barnomsorg ska erbjudas enligt närhetsprincipen

Enligt skollagen ska barn erbjudas barnomsorgsplats så nära hemmet som möjligt. Att få en förskoleplats placerad nära hemmet är ingenting som föräldrar kan kräva av kommunen utan det går bara att önska.

Det finns med andra ord inga hinder för kommunen att erbjuda förskoleplats långt från barnets hem.

5. Förskoleavgiften måste vara skälig

Avgifter för barnomsorg tas ut av både fristående och kommunala förskolor. Förskoleavgiften måste vara skälig.

Från hösten då barnet fyller tre år gäller avgiften endast för den tid som överstiger de redan bestämda 525 timmarna årligen.

För barn som behöver fysiskt, psykiskt eller annat stöd får förskolan endast debitera för tiden som överstiger de redan bestämda 15 timmar i veckan.

6. Förskoleplats i en annan kommun

För att ett barn ska kunna gå i förskola i en annan kommun än den hen är folkbokförd i behöver hemkommunen göra en överenskommelse med den nya kommunen. Då krävs det också särskilda skäl kopplade till barnet.

Giltiga skäl är till exempel att föräldrarna bor i olika kommuner eller att barnet är i behov av särskilt stöd.

Inlägget Här är sex viktiga lagar och regler om barnomsorg dök först upp på .

]]>