Det är inte på något sätt ont om vikariat inom barnomsorgen, och för många är det ett första steg ut i arbetslivet. Det kan vara ett fantastiskt sådant, om man lyckas få ett schysst avtal.
Dessvärre kan det som vikarie vara svårt att få tillgång till förmåner man har rätt till. Här är några saker du bör tänka på innan du ger dig in som vikarie på förskolan.
Var noga med att få skriftliga avtal
I teorin ska ett muntligt avtal gälla lika mycket som ett skriftligt. Dessvärre är det betydligt svårare att bevisa om det skulle uppstå konflikter.
Se därför alltid till att få alla överenskommelser med arbetsgivaren i skrift, så att båda parter är på det klara med vad som gäller.
Försök alltid att få så många detaljer bestämda som möjligt. Att till exempel få ett löfte om antal arbetstimmar per månad kan göra stor skillnad för din stressnivå.
Kolla kollektivavtalet
Man kan inte utgå ifrån att en visstidsanställd omfattas av en arbetsplats kollektivavtal. Det finns dock en möjlighet att så är fallet.
Var noga med att läsa avtalet och var inte rädd för att fråga. Vill du inte ställa frågor direkt till din arbetsgivare kan du vända dig till ett fackförbund. Du kan läsa mer om vilka fackförbund som finns för förskollärare på Fackförbund.com. Blir du medlem i ett fackförbund kan du få hjälp och stöd med frågor rörande allt som har med din arbetsplats att göra, däribland frågor kring just kollektivavtal.
Det är framför allt viktigt att ta upp förmåner som ersättning för obekväm arbetstid eller sjukersättning.
Undvik timanställning
Timanställning är egentligen inte en form av anställning, utan betyder egentligen att arbetaren får betalt per timme. Den typen av avtal är bäst att undvika på alla sätt, även om det kan låta bra på papper.
Den som är timvikarie kan behöva vara redo att rycka in när som helst under ordinarie arbetstider. Samtidigt garanteras ingen faktiskt arbetstid.
Det är smidigt för arbetsgivaren, men det värsta scenariot för den som arbetar. Sträva hellre efter ett vikariat eller en annan typ av visstidsanställning.